Garaget

Garaget började vi med på hösten 2002. Tanken var att vi skulle göra precis ALLT helt själva. Det är precis vad vi har gjort också. Allt från markarbetena, till grunden och själva garaget. Det har varit mycket spännande och roligt.

Markarbetena gjorde vi själva. Vi hyrde en 3,5 tons grävskopa för att gräva ut. Nikolas tog ledigt under en vecka och svärmor kom och tog hand om vår dotter Anna, för att även Sofia skulle kunna hjälpa så mycket som möjligt.


Grunden gjorde vi också själva. Sista dagen under Nikolas ledighet blev vi klara för gjutningen. Det var en hel del kvällsarbeten för att hinna få klart grundformen inför gjutningen.

  • En ganska trött Sofia...På fredag eftermiddag kom så betongbilen. Vår första gjutning någonsin. Det var ganska nervöst, eftersom vi har fått höra att det inte är alldeles lätt att gjuta betonggrunder.


  • Det gick ju bra dock. Efter att vi hade stålslipat betongen var den alldeles slät och fin och man skulle kunna tro att det var ett proffs som hade gjutit plattan.

Därefter var det dags för snickerierna. Återigen gjorde Nikolas det mesta av jobbet själv. Vi har fått en hel del hjälp från svärfar Lennart också. Först sattes syllen fast och sedan var det bara att spika upp de stående reglarna. Syllen var impregnerat virke i dimensionerna 120x45 och de stående reglarna var 95x45. Allt virke köptes på Byggmax utom de stående reglarna som köptes på Coop ByggmarknadNär stommen kändes klar och stabil, så började Nikolas tillverkningen av takstolarna. Basen på takstolarna är i dimensionen 195x45 och resten av takstolen är 145x45.När takstolarna var resta var det dags att spika upp bärläkten och nockbrädan.Ytterpanelen är sågad och väntar på att bli grundmålad. Tills dess så har vi satt upp vindpappen runt om hela garaget, samt läkten som ytterpanelen ska spikas upp på.

Den åldersbeständiga plasten sitter uppe på innertaken nu. Jag har även spikat upp glespanelen.

VP-rören har nu installerats tillsammans med alla apparatdosor och kopplingsdosor. Innan kablarna ska dras så vill jag ha lite mer stadga i rören, därför har jag inte dragit kablarna ännu.

Nu är väggarna isolerade. Ovanpå detta ska åldersbeständig plast häftas på, men det blir en annan dag. De understa fyra bilderna visar hur det ser ut när det isoleringen är lagd i på alla fyra väggarna.

Nu har jag fått på den åldersbeständiga plasten på väggarna. Alla eldosor som är installerade på väggarna ligger bakom plasten. Jag skar ett hål som var en aning mindre än själva dosan och pressade igenom dosan genom detta hål. Då plasten är ganska töjbar, så förblir plasten tät runt om dosan. Jag stoppade ett par isoleringsbitar där fönstret ska sitta, så att vi kan sätta på elementen i garaget, när takisoleringen och dörrarna har kommit på plats. På så sätt kan jag måla ytterpanelen i garaget.Eldragningen är gjord enligt gällande bestämmelser och enligt den elritning som är uppgjort på förhand.

Nu har jag fått på alla väggskivor.Nu när väggskivorna sitter på plats, så passade jag på att installera säkringsskåpet. Jag har även monterat på alla vägguttag.I och med att det började snöa kraftigt, så blev jag tvungen att täppa till vindsidorna med vindpapp. Därmed blev jag också tvungen att isolera vinden.


Jag fick hjälp av Nicklas att få upp några av takskivorna. Vi satte upp tillräckligt många för att kunna montera upp garagedörrarna. Min tanke är att montera den lilla dörren också för att kunna sätta igång värmen i garaget, så att det blir lite behagligare att arbeta. Det är mellan 17 och 22 minusgrader i dessa dagar.Här monterar jag upp garageportarna. Det tog lite lång tid med den första porten, bara för att jag tänkte fel när jag skulle spänna fjädern. Fjädern ska spännas när porten är stängd, men jag spände den när porten var öppen. Efter en timmas slöseri så kom jag på hur man skulle göra och då tog det 10 minuter innan det var klart.Joakim kom över för att hjälpa mig att sätta upp de sista takskivorna. Samtidigt passade vi på att montera garagedörren.

Nu har jag monterat upp alla lysrörsarmaturer inne i garaget.Det enda som nu är kvar innan målningen är att få upp garageportarnas motorer. Detta har jag nu gjort och jag anser att jag nu är tillräckligt klar för att börja måla ytterpanelen. Det är ca 15 plusgrader inne i garaget nu.Vi har nu börjat att måla ytterpanelen, med vit grundfärg. När detta är klart ska vi bara spika upp panelen på utsidan. Vi målar inne i garaget, då vi har ca 13-14 grader varmt därinne.
Nu när vi har målat klart ytterpanelen för de raka väggarna, så ska vi också spika upp dem. Jag använder en spikpistol till det, annars hade det nog inte funkat att spika upp panelen på läkten. Jag börjar med att spika upp den inre smala ytterpanelen.När den smala ytterpanelen är uppspikad ska den yttre lite bredare panelen också spikas upp. Än så länge så är framsidan och dörrsidan så gott som klara. Det krävs lite mer jobb för det utrymme som är ovanför portarna och dörren. Bland annat så måste jag köpa plåten som ska vara ovanför portarna och dörren. Runt fönstrena måste jag fixera fodret innan jag kan fortsätta med den breda ytterpanelen. Jag måste också såga upp den smala panelen samt spånskivan på innerväggen för att öppna upp hålet för fönstrena. När fönstrena är målade och klara tänker jag ta itu med det.
Fönstrena har jag redan grundmålat. Jag tänkte att det är lika bra att måla upp ytan med fönsterfärg, medan de är helt isärskruvade. Efter detta ska alltså fönsterhålet sågas upp, både från utsidan och från insidan.

Äntligen har vi fått upp lite lampor på utsidan av garaget.

Nu har jag monterat på båda fönsterna i garaget.
Nu är det en hel massa pilljobb kvar. Bland annat så ska ytterpanelen till "trianglarna" måttas upp, sågas ut och grundmålas innan de ska spikas upp. Överfallsplåten ska spikas upp ovanför portarna och ytterpanelen ska måttas, sågas, målas och spikas upp ovanför portarna likaså. Jag har spikat upp plåten ovanför dörren. Jag har även spikat upp fönster- och dörrfoder.


Ytterpanelen på södra sidan är nu uppspikad. Jag tog södra sidan först, så det är den som syns från vägen. Jag kommer snart att spika upp på norra sidan också. Då kommer jag att fixa en lucka, så att man kan komma upp på garagevinden. Där kommer vi att lägga undan skrot som man inte vill ha framme, typ virke som har blivit över och så vidare.